Категории Новини
E-mail Принтирай
Размер на текста

Новини от БСК - Новини от БСК

Шестте национално представителни работодателски организации се обединиха срещу увеличението на осигурителните вноски

05.10.2010г.

Шестте национално представителни работодателски организации се обединиха срещу увеличението на осигурителните вноски

Шестте национално представителни работодателски организации, обединени в Асоциация на организациите на българските работодатели (АОБР) разпространиха отворено писмо до Правителството и Премиера, в което се настоява да не се приема предложението за увеличение на осигурителните вноски с три процентни пункта през следващата година. Такова предложение бе направено по време на днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, а БСК излезе със самостоятелно негативно становище по въпроса.


В съвместната си декларация членовете на АОБР изказват позиция, че такова увеличение би имало процикличен характер с тежки последствия за нивото на безработицата и сивата икономика в България за следващите няколко години и ще забави излизането на страната от кризата. Подписалите декларацията организации уточняват, че това предложение се прави под безпрецедентен уличен натиск, съпроводен от натиск и на лобистки съюзи за запазване каналите за източване на бюджета на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/.


"Ако това стане факт, всички български граждани ще станем донори на поредно наливане на финасови средства в една нереформирана система, каквато е здравната, и то в момент, в който България вече чертае планове за успешно бъдеще. Нарушени ще бъдат инвестиционните програми на българските и чужди инвеститори, което ще доведе до отлив на инвестиции за повече от 2,5 млрд евро, а оттам - висока безработица и ниски доходи. Ние, представителите на българските работодатели, призоваваме Правителството на република България и лично министър-председателя г-н Бойко Борисов да не се поддават на заплахи и уличен натиск от страна на заинтересовани субекти, а да вземе предвид позицията на българския бизнес, който създава добавената стойност и осигурява растежа на икономиката на Република България." се казва в документа.


С пълния текст можете да се запознаете от прикачения по-долу файл.


 
Източник: БСК